Centrale pe lemne

Pana de curand oferta de centrale pe lemne, cazane pe lemne nu era prea bogata, cel putin in Romania. Odata cu ridicarea nivelului de trai in zonele rurale in paralel cu scumpirea accelerata a gazelor naturale a aparut tendinta de a se utiliza centralele pe lemne/cazane pe lemne. Aceasta tendinta este confirmata si sprijinita de marii producator...

Pana de curand oferta de centrale pe lemne, cazane pe lemne nu era prea bogata, cel putin in Romania. Odata cu ridicarea nivelului de trai in zonele rurale in paralel cu scumpirea accelerata a gazelor naturale a aparut tendinta de a se utiliza centralele pe lemne/cazane pe lemne. Aceasta tendinta este confirmata si sprijinita de marii producatori de echipamente de incalzire, lemnul fiind considerat o sursa de energie regenerativa - copacul dupa ce si-a facut datoria in padure, dupa imbatranire este utilizat pentru foc. Padurile se regenereaza daca nu sunt exploatate in mod abuziv. Cautand solutii cat mai ieftine utilizatorii au apelat la centralele pe lemne. cazanele pe lemne ieftine/clasice, si multi au devenit sclavii acestora. In combinatie cu case ieftine/slab izolate termic si cu instalatii prost dimensionate s-a ajuns la consumuri de lemn foarte ridicate si implicand manopera foarte mare de prelucrare a lemnului in vederea arderii. Procurare, transport, adapostire, spartul lemnelor si alimentarea centralei implica un efort considerabil. Centrale pe lemne , cazanele clasice pe lemne au volumul camerei de ardere foarte mic conducand la autonomie scazuta de aproximativ 2 ore, ceea ce inseamna ca nici macar (sau mai ales) noaptea nu te lasa sa te odihnesti. Altii au ales solutii mai scumpe, cazane cu gazeificare a lemnului, centrale pe lemne cu gazeificare, insa si acestea au particularitati de instalare si exploatare pe care multi nu le cunosc sau le-au eliminat datorita costurilor. Aceste neajunsuri de instalare conduc la reducerea duratei de viata a echipamentelor cat si la exploatarea nesatisfacatoare - prea cald sau prea frig, stingerea focului cand durata de stationare este prea indelungata si necesitatea reaprinderii acestuia in momente nu foarte convenabile, etc. Pentru a se adapta la cerintele pietei orientata spre energii regenerative producatorii renumiti de centrale pe lemne, cazane pe lemne au cumparat fabrici de cazane de lemne mai ales in tarile Europei centrale si de Est unde se pare ca lemnul a fost mult mai intens folosit ca sursa de incalzire centrala, din acest motiv existand si producatori de centrale pe lemne. Grupul Bosch a achizitionat prin intermediul lui Buderus fabrica Dakon. Viessmann a avut o conlucrare cu Orlan in Polonia pentru cazane pe lemne, Vaillant a cumparat pe DemirDokum. Mai sunt si alti producatori din Est reprezentati in Romania cu centrale pe lemne, cazane pe lemne ca Atmos, Viadrus, Woody, insa si producatori italieni, Arca, Ferroli, etc.

Mai multe

Centrale pe lemne Contine 19 produse.

Subcategorii

  • Centrale gazeificare

    Gazeificarea nu se refera la functionarea centralei termice pe gaz, gaz metan. Centrala termica functioneaza pe combustibil lemnos (bucati de lemn taiate si foarte bine uscate, cu o umiditate cat mai scazuta; de preferat sub 15%), exclus carbuni, peleti, bricheti sau reziduuri lemnoase (rumegus). Principiul gazeificarii sau al distilarii lemnului propune: combustibilul solid, pus in incaperea superioara a centralei, adica in magazia de lemne a centralei, in contact cu jarul produs pe gratar da nastere la gaze care prin combinare cu aerul creeaza un amestec. Acest amestec este aspirat prin despicaturile gratarului in zona inferioara a focarului care se numeste si zona de schimb, unde va crea flacara rasturnata sau flacara inversa. Gazeificarea nu arde in mod direct lemnele, ci gazele continute de acestea, permite o ardere completa a combustibilului solid ceea ce inseamna un randament ridicat de combustie, undeva pana la 80 – 90% si un impact ambiental foarte slab datorita absentei in fum a elementelor nearse si a substantelor nocive. Astfel consumul de lemn este mult mai redus si alimentare a cazanului, centralei cu lemn se va face mult mai rar comparativ cu o centrala pe lemne conventional – soba. Sigur, exista si unele dezavantaje pentru cei care nu respecta regulile de baza in exploatarea unei centrale pe lemne cu gazeificare, cum ar fi: cazanul, centrala trebuie curatat saptamanal, lemnele trebuie sa fie foarte uscate si sa aiba o umiditate de sub 15%, cazanul trebuie sa mearga in temperatura ridicata pentru a evita formarea condensului (punctul de condens e undeva pe la 65 grade Celsiu ) si respectiv depunerea de gudron pe peretii acestuia, gudron, care in timp, necuratat, poate afecta randamentul cazanului, (centralei) respectiv durata de viata a acestuia.

  • Centrale Otel

    Centrale pe lemne din otel.

  • Centrala Fonta

    Centrale pe lemne din fonta.

Se afiseaza 1 - 19 din 19 articole
Se afiseaza 1 - 19 din 19 articole